Elesési kockázat és az oszteoporózis

Elesési kockázat és az oszteoporózis

Az Európai Unióban minden fél percben bekövetkezik egy olyan törés, melynek kiváltó oka az oszteoporózis. Az előrejelzések alapján 2020-ra 2 milliárd fölé tehető az időskorúak száma. 2015-ös adatok szerint a 65 éven felüli közösségekben élő populáció egyharmada minden évben egyszer elesik. A 80 vagy annál idősebb korcsoportban ez az arány eléri az 50%-ot.  Az idős otthonokban (szociális, ápolási) élőknél az esések és törések kockázata még ennél is magasabb. Az esések hozzávetőlegesen 30%-a orvosi ellátást igényel, gyakran sürgősségi ellátást és ezt követően pedig kórházi ellátásra van szükség. Az Európai Únió EFTA régiójában 35.848 eséssel kapcsolatos haláleset fordult elő a 65 és ennél idősebb korcsoportban 2015-ben, míg a kórházi megjelenések számát 3,7 millióra becsülik. A teljes EU-ban az esések becsült, direkt, orvosi költségei 25 billió Eurot tesznek ki!

A QTUG technológia objektív módszer az idős emberek esési kockázatának mérésére.

Az eszköz a beteg járásának, egyensúlyának időbeli változásait érzékeli – a járási és fordulási / lendülési paramétereket rögzíti, elvégzi a standard TUG értékelést, és megad egy score értéket, a kockázat mértékét jelölve.

TUG-teszt (Timed Up & Go) alkalmazása során azt az időtartamot mérik másodpercben, amelyre egy ülő embernek szüksége van ahhoz, hogy felálljon, majd megkerüljön egy 3 méter távolságban elhelyezett tárgyat, és visszaüljön a székére.