Európa élvonalában a magyar klinikai gyógyszervizsgálati kutatások

Európa élvonalában a magyar klinikai gyógyszervizsgálati kutatások

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete meg kérdezte a Synexust, hogy orvosi, illetve páciens szemszögből nézve mit jelent egy klinikai gyógyszervizsgálatban részt venni.

Válaszainkat a 2017.02.23-ai HVG-ben olvashatják:

Európa élvonalában a magyar klinikai gyógyszervizsgálati kutatások

A gyógyszeripari innováció óriási léptékű fejlődésének alapját képezik a klinikai kutatások. Ezek a határokon átívelő, nemzetközi összefogással zajló projektek elsődleges célja a legtöbb halálesetért felelős betegségek – például a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve a daganatok – leküzdése.

A kutatásokban Magyarország szerepvállalása kimagasló Európában: a vizsgálatok számát illetően a 10., míg a lakosságarányos betegszám vonatkozásában a 4. helyen vagyunk. Ezeknek a kutatásoknak ráadásul a gazdasági hatásuk is igen jelentős. Az itthon végzett gyógyszerfejlesztési klinikai vizsgálatok − melyeknek döntő többsége az innovatív gyártók megbízásából indul − évente átlagosan 90 milliárd Ft értéket adnak a magyar gazdaságnak. Az ingyenesen rendelkezésre bocsátott gyógyszerek a költségvetés kiadásait csökkentik, s ennek hatása milliárdokban mérhető – elemzések szerint ráadásul további 20-30 százalékkal fokozható, ami a nemzetgazdaságnak évi 18-28 milliárd Ft többletbevételt jelentene.

Dr. Nagy Károly, a klinikai kutatásokat végző Synexus Magyarország Kft.belgyógyász főorvosa már közel harminc éve vesz részt klinikai kutatásokban. Elmondása szerint az előkelő hazai pozíció annak is köszönhető, hogy a kutatásokra szélesebb tudományos körökben is lehetőség nyílt. „Rengeteg jó szakember dolgozik Magyarországon, valamint nagyon sok kiváló vizsgálati centrum is van, részben egyetemhez kötötten, részben pedig a magánszférában. Az utóbbi másfél évtizedben a gyógyszerkutatási programok jóval szélesebb spektrumban váltak elérhetővé, családorvosi praxisoktól kórházakig, vagy szívsebészeti centrumokig sokkal több vizsgálati helyszín működik” – mondta el Dr. Nagy Károly. Hozzátette: ennek köszönhetően jóval többen szerezhetnek hasznos tapasztalatot egy nemzetközi kutatócsoport tagjaként, és komolyabb tudományos publikációkra is lehetőség nyílhat. A főorvos szerint óriási élményt jelent az is, ha az akár évekig húzódó kutatási folyamat végén a patikák polcaira juthat egy készítmény, melynek elkészítésében szerepet vállalt.

A kutatásokban közel 20 ezer magyar beteg vehet részt, akik számára térítésmentesen teszik elérhetővé a legmodernebb kezeléseket. Lénárt Judit januártól vágott bele egy asztma kezelésére irányuló programba, miután közel három évig hiába járt orvostól orvosig súlyos fulladásos rohamai miatt. Miután jelentkezett, egy átfogó egészségügyi kivizsgáláson esettát, majd bekerülhetett abba a féléves programba, ahol az asztmás panaszok enyhítésére szolgáló legújabb készítmény hatásait vizsgálják. A rendszeres, havi kontrollokat követően, nyár végén egy újabb, hároméves vizsgálati folyamatban is részt vehet, így évekkel korábban hozzájuthat a klinikai vizsgálatok utolsó fázisában lévő készítményekhez. Mint mondta, panaszai már enyhültek, és bízik benne, hogy az új gyógyszereknek köszönhetően teljesen meggyógyulhat.