Vércukorszint mérés

VÁRJUK ingyenes vércukorszint vizsgálatunkra, amennyiben cukorbetegségben szenved!

A vizsgálat vérvétellel történik. A leletek 4-5 munkanap múlva vehetőek át, az eredmények alapján indokolt esetben ingyenes szakorvosi konzultációt biztosítunk.

A diabétesz (cukorbetegség) egy krónikus metabolikus betegség, amely hiperglikémiával (emelkedett vércukor szinttel) jár és amelyet az inzulin szekréció zavara, inzulinhiány vagy az úgynevezett inzulin rezisztencia idézhet elő. Jellemző a betegségre a szénhidrát, a fehérje és a zsír metabolizmusának zavara. A kor szintén rizikófaktora a betegségnek. A diabétesz kialakulásának kockázata a kor előrehaladtával nő; emiatt a 45 év felettiek számára ajánlott a vércukor szint évenkénti ellenőrzése.

Vércukorszint
Jelenleg a diabétesznek két fő típusa ismert, az 1-es és a 2-es típusú

1-es típus

(melyet gyakran neveznek fiatalkori vagy inzulin dependens diabétesznek) – ezt a hasnyálmirigy inzulint termelő és szekretáló béta sejtjeinek pusztulása idézi elő. (Az inzulin egy hormon, amely a vércukor szint csökkentéséért felelős.) Ez esetben a kezelés az inzulin adásán alapul.

2-es típus

(más néven felnőttkori vagy nem inzulin dependens diabétesz) – a cukorbetegség ezen típusa főként a középkorúak és az idősek körében elterjedt. Kezdetben a hiperglikémiát a sejtek inzulin rezisztenciája idézi elő, később pedig az inzulin hiánya tartja fenn. A 2-es típusú diabétesz jól kézben tartható a megfelelő étrend betartásával, rendszeres mozgással és szükség esetén orális antidiabetikumok szedésével.

A cukorbetegség kialakulásának megelőzésében igen nagy szerepe van az egészséges életmódnak. Egészséges és gondosan összeállított étrenddel és rendszeres mozgással jelentősen csökkenthető a diabétesz kialakulásának kockázata. Ezen javaslatok betartása különösen fontos a túlsúllyal küzdők, és az ülő életmódot folytató emberek számára.

Jelentkezzen vizsgálatunkra!