Alsó végtagi érszűkület mérés

Áttekintés

A mérés kivitelezése könnyű, ám az érelmeszesedés késői stádiumának detektálására szolgál.Az érszűkület, illetve a tünetmentes perifériás érbetegség (PAD) megállapítására és szűrésére ismert és javasolt módszer a boka/kar index (Doppler index) kiszámítása, mely gyakorlatilag az alsó végtagon és a felkaron mért systolés vérnyomásértékek hányadosát jelenti. Bár a mérés akár alapfelszereltséggel rendelkező háziorvosi rendelőkben is elvégezhető, nem számít széles körben alkalmazott módszernek. A kóros ABI jelentős, független előjelzője a szív- és érrendszeri és szívkoszorúér-betegség eredetű halálozásnak,hiszen ha kimutatható már a PAD (Perifériás Artériák Megbetegedése), az általában az általános artériák szűkületének előrehaladott állapotát jelenti, igen nagy arányban ezek a betegek egyúttal szív- és/vagy nyaki főverőér betegek is. A PAD egészen sokáig tünetmentes maradhat, ráadásul jellegzetes tünetei, a claudicatio (a jellegzetesen terhelésre, lépcsőzésre jelentkező, markoló vádlifájdalom) is csak minden tizedik PAD-betegben jelenik meg.

A tünetmentes probléma felfedésére hivatott mérés kóros érték esetén az előrehaladott (50% feletti lumenszűkület), vagy a tünetmentes perifériás érszűkületet képes igen magas érzékenységgel és jellemző tulajdonsággal kimutatni az idősebb, 50-55 év feletti lakosságban, azonban az alacsony és közepes kockázatú, tünetmentes betegeknél a korai orvosi ellátást igénylő artériák szűkületének vagy az ér belhámsejt működési zavarának kimutatására nem alkalmas.

A mérés a felkarra és a két boka fölé helyezett kb. 20 cm szélességű mandzsettákkal történik (vérnyomásmérés 200 hgmm fölötti nyomással!), amikben érzékelőfej érzékeli az artériás nyomást, pulzust.

Az érszűkületet ezzel a vizsgálattal valószínűsíteni tudjuk, de diagnosztizálásra nem alkalmas.

Életkor
Nem
40 év felett
Nők és férfiak

Akiknek nem végezhető el a vizsgálat:

–          ½ éven belüli mélyvénás trombózis, felületes trombózis esetén

–          kiterjedt tágult visszerek, gyulladt visszerek esetén

–          jelentős lábduzzanat, ödéma esetén (ilyenkor az érzékelőfej nem érzékeli az artéria pulzálását) – fals eredményt ad! A mandzsetta nem éri körbe a lábat.

–          lábszárfekély

–          gyulladt bőr, ekcéma, sebek, fertőzések

–          törés után (boka, lábszár, alkar, felkar), gipszlevételt követően is legalább 3 hónapot várni kell a vizsgálattal

Jelenleg aktuális vizsgálatunk

Toborzás az alábbi helyszíneken

 
Elhelyezkedés
 
Synexus DRS Zalaegerszeg Gyors nézet
Synexus AS Debrecen Gyors nézet

Alkalmas vagyok a vizsgálatra?

Az alábbiakból megtudhatja a választ. Válaszoljon a következő kérdésekre! Az összes alábbi mezőt ki kell töltenie.

Igen   /   Nem
Igen   /   Nem
1

Elmúltam 40 éves

 
2

Nincs olyan tényező a fent felsoroltak közül, ami kizárná, hogy elvégezzék rajtam a vizsgálatot.

 
3

2-es típusú cukorbetegségben szenvedek

 
 

Visszajelzésével nagyban hozzájárul kutatásunk sikeréhez. Kérjük, töltse ki az alábbi adatlapot.