Csontsűrűség mérés

Áttekintés

A csontritkulás alattomosan, fájdalom és jelzés nélkül alakul ki, Magyarország lakosságának 7-10 %-át érinti. A csontritkulás -orvosi kifejezéssel élve az oszteoporózis- egy, a csontokat érintő anyagcsere-betegség; a csontok meggyengülnek, mert építőanyagaik egy része felszívódik. A hatására kialakuló törések, főleg a csigolyák törései többek között krónikus hátfájdalommal járnak, mozgáskorlátozottságot és az életminőség romlását idézik elő. Ma már azonban egy egyszerű csontsűrűség vizsgálat is segíthet az okok felderítésében, így hatékonyan segítheti a tünetek enyhítését. 55 év felett és eredménytől függően érdemes évente, 2 évente, 3 évente az újabb vizsgálat elvégzése. (Felső korhatár 80 év.) Ezzel megelőzhető akár egy esetleges időskori combnyaktörés, de a rendszeres csontsűrűség mérés segít felkutatni egy esetleges kínzó hátfájdalom okát is, így a megfelelő módszerekkel a fájdalom enyhíthető.

Életkor
Nem
50 év felett
Nők és férfiak

A DEXA röntgen-sugarakat használ csontjai ábrázolására. A sugárzás dózisa (0.01msev) nagyon alacsony, egyenértékű a természetes háttérsugárzás napi mennyiségével, egy tizede (10%-a) a normális mellkasröntgennek. A sugárzás kockázata alacsony a sűrűségmérés hasznához képest. A vizsgálat teljesen fájdalommentes és az egészségre ártalmatlan.

Ellenjavallatok:

  • terhesség
  • 100 kg-ot meghaladó elhízás (technikai okból)

 

A vizsgálat napján lehet étkezni, de kerüljük már 24 órával a vizsgálat előtt a kalciumban gazdag élelmiszerek fogyasztását. A DEXA vizsgálatban a beteget párnázott asztalra fektetik, a gép végig pásztázza a testét. Érdemes kényelmes ruházatot viselni, minden fémtartalmú kelléket le kell venni (lánc, óra, fémet tartalmaző melltartó, stb.) A vizsgálat 15-20 percig tart, vizsgálat után a lelet írásos formában egyből átvehető.

A csontritkulás/oszteoporózis egy olyan betegség, amely elsősorban a nőket érinti. A menstruáció elmaradása után a hormonális működés megváltozása miatt alakulhat ki (ösztrogén hormonok hiánya), de előfordul még emésztési panaszok, vesebetegség, pajzsmirigy betegség, stb. esetén, illetve gyógyszerek mellékhatása miatt.

Csontritkuláskor a csontok tömörsége csökken, szerkezetük sérül, elvékonyodik, és törékennyé válik. Idős betegeken egy csonttörés sokkal több problémát okoz, ezért a korai diagnózis igen fontos.

Jelenleg aktuális vizsgálatunk

Toborzás az alábbi helyszíneken

 
Elhelyezkedés
 
Synexus DRS Gyula Gyors nézet

Alkalmas vagyok a vizsgálatra?

Az alábbiakból megtudhatja a választ. Válaszoljon a következő kérdésekre! Az összes alábbi mezőt ki kell töltenie.

Igen   /   Nem
1

Elmúltam 50 éves

 
 

Visszajelzésével nagyban hozzájárul kutatásunk sikeréhez. Kérjük, töltse ki az alábbi adatlapot.