Csontsűrűség mérés

VÁRUNK minden 60 év feletti érdeklődőt ingyenes csontsűrűség ellenőrzésre!

A DEXA röntgen-sugarakat használ csontjai ábrázolására. A sugárzás dózisa (0.01msev) nagyon alacsony, egyenértékű a természetes háttérsugárzás napi mennyiségével, egy tizede (10%-a) a normális mellkasröntgennek. A sugárzás kockázata alacsony a sűrűségmérés hasznához képest. A vizsgálat teljesen fájdalommentes és az egészségre ártalmatlan.

Ellenjavallatok:

  • terhesség
  • 204 kg-ot meghaladó elhízás (technikai okból)

A vizsgálat napján lehet étkezni, de kerüljük már 24 órával a vizsgálat előtt a kalciumban gazdag élelmiszerek fogyasztását. A DEXA vizsgálatban a beteget párnázott asztalra fektetik, és egy szkenner pásztáz végig a testén. Érdemes kényelmes ruházatot viselni, minden fémtartalmú kelléket le kell venni (lánc, óra, stb.) A vizsgálat 15-20 percig tart, vizsgálat után a lelet írásos formában egyből átvehető.

A csontritkulás/oszteoporózis egy olyan betegség, amely elsősorban a nőket érinti. A menstruáció elmaradása után a hormonális működés megváltozása miatt alakulhat ki (ösztrogén hormonok hiánya), de előfordul még emésztési panaszok, vesebetegség, pajzsmirigy betegség, stb. esetén, illetve gyógyszerek mellékhatása miatt.

Csontritkuláskor a csontok tömörsége csökken, szerkezetük sérül, elvékonyodik, és törékennyé válik. Idős betegeken egy csonttörés sokkal több problémát okoz, ezért a korai diagnózis igen fontos.

Jelentkezzen szűrővizsgálatunkra!

 

Visszajelzésével nagyban hozzájárul kutatásunk sikeréhez. Kérjük, töltse ki az alábbi adatlapot.